Internationale Oproep voor de heropbouw van Kobane en de opening van een humanitaire corridor

Op 15 september 2014 lanceerde IS-Daesh hun eerste globaal offensief op Kobane, in Syrië. De Koerdische bevolking organiseerde, steunende op de krachten van het volk (YPG en YPJ), haar verdediging. Het verzet van de vrouwen mannen binnen Kobane was een gevecht voor democratie, voor de mensenrechten, voor een gemeenschappelijke toekomst en de erkenning van gelijkheid van de vrouw in de samenleving. De steun van de internationale coalitie was nuttig maar zeker niet afdoende.

Kobane werd bevrijd na 134 dagen van verzet, maar tussen 25 en 27 juni pleegde IS haar laatste laffe terreurdaad de mensheid en vermoordde het 200 mensen, voornamelijk burgers waaronder een meerderheid vrouwen en kinderen die op brutale wijze werden vermoord. De bedreiging is vandaag verdwenen.

De stad is bijna volledig vernield: de levensnoodzakelijke diensten zoals electriciteit, voedsel en sanitair of gezondheidszorg worden op minimaal niveau geïnstalleerd. De islamitische Staat heeft opnieuw haar brutaliteit getoodn door her en der mijnen achter te laten die de terugkeer van de bevolking vertraagt.

Vertrekkende van het feit dat de vluchtelingen de mogelijkheid moeten krijgen hun eigen bezittingen terug te vinden en herop te bouwen is men overgegaan tot de reconstructie van de huizen en de basisinfrastructuur. Ondanks de bevrijding van het Kanton is het nog echter steeds onder embargo.

Kobane is omsingeld door IS-Daesh. De grens met Turkije is van fundamenteel belang. De bevolking van Kobane heeft hoogdringend nood aan een humanitaire corridor om de noodzakelijke hulp te krijgen haar eigen stad herop te bouwen en een nieuw leven te beginnen.

Om de vermindering van het geweld te promoten, om de stabiliteit in Syrië te bevorderen en de regio te helpen bevrijden van het terrorisme stellen wij dat het hoogdringend nodig is een humanitaire corridor te openen, onder impuls van de VN en dit ter uitvoering van Resolutie 2165 van 14 juli 2014 art 2. Ter ondersteuning van deze eis nodigen wij activisten, instellingen, politieke partijen, NGO’s en lokale en internale autoriteiten op deel te nemen aan een internationale karavaan.

Op dinsdag 15 september, verjaardag van de eerste aanval van Daesh op Kobane zullen we allemaal in Suruc verzamelen, de zusterstad van Kobane op enkele kilometers van de de Syrische grens, om vanuit daar onze politiek en humanitaire steun te verlenen.

Wij roepen iedereen op deel te nemen aan de internationale karavaan met auto’s, bestelwagens en caravans om aldus solidariteit te betuigen en actieve steun te verlenen aan de heropbouw van Kobane, ter verdediging van de mensheid en tegen de barbarij.

Wij ontmoeten elkaar op 15 september in Suruc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *