Van Düsseldorf naar Brussel

De Yezidi protesteren tegen de aanvallen op Şengal met een lange mars

Van 20 tot 27 maart voeren de Yezidi’s actie tijdens een 7-daagse mars. Hiermee protesteren ze tegen de aanvallen van de AKP en KDP op Şengal. De oproep tot de protestmars komt van de raad van Şengal in ballingschap en hun mars begint op 20 maart in Düsseldorf.

22982714195_9bfe06b456_bNa de genocide op de Yezidi’s in augustus 2014 door de zogenoemde Islamitische Staat, IS, worden de yezidi’s momenteel opnieuw worden blootgesteld aan aanvallen. Op 3 maart van dit jaar kwamen , aan de Democratische Partij van Koerdistan KDP gelieerde en door de AKP ondersteunde,  gewapende bendes naar Xanesor, de derde grootste stad van Şengal. Deze gewapende groeperingen vielen de regio van Şengal aan. Verschillende mensen werden gedood in de aanval. Vervolgens richtten de aanvallers zich op Xanesor. Daarbij gebruikten ze wapens en ander materiaal, dat door Duitsland aan de KDP werd geleverd voor de strijd tegen IS, tegen de Yezidi’s. De Yezidi’s vragen met hun mars naar Brussel een onderzoek naar deze feiten en een controle op het inzetten van de wapens, die aan de KDP werden afgeleverd voor de strijd tegen de IS, zodat deze niet gebruikt kunnen worden tegen de Yezidi’s. Daarbovenop vragen ze dat Europa haar invloed gebruikt om de KDP tot de terugtrekking van de gewapende bendes te bewegen. Tevens vragen ze de aanwezigheid van een onafhankelijke internationale delegatie te plaatse om het conflict op te lossen en de internationale bescherming van hun religie en cultuur.

In hun verklaring wijzen zij op de gevaren voor alle Yezidi’s, Assiriërs, Suryoyo, Kakai, Turkmenen, Shia, Sebek en Arabieren in de hele provincie Ninova, vragen ze de erkenning van de autonomie van de provincie, een status voor Şengal en de erkenning van YBS en YJS als zelfverdedigingseenheden van de Yezidi’s van Şengal omdat een toekomstige genocide tegen de Yezidi’s niet is uit te sluiten.

De mars begint op 20 maart 2017 om 10 uur in Düsseldorf, Platz des Landtags 1, voor het stadhuis. Op 27 maart eindigt de mars in Brussel met een aansluitende betoging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *