Internationale steun voor Afrin (Syrië) tegen de militaire aanvallen door Turkije

Het solidariteitscomité Rojava veroordeelt de militaire aanvallen die Turkije uitvoert op het kanton Afrin.    Wij verklaren ons solidair met de bevolking: Afrin is een enclave in Noord-Syrië met een democratisch,  multi-etnisch zelfbestuur.   De militaire eenheden van YPG en YPJ  vochten er tegen IS.   Sindsdien heerste er vrede voor de verschillende volkeren (Koerden, Arabieren, Assyriërs,..) en de duizenden oorlogsvluchtelingen in de regio.    Tot aan de Turkse militaire operatie “olijftak” die 20 januari begon met bombardementen met al tientallen burgerslachtoffers – waaronder ook kinderen – tot gevolg.  Wij ondersteunen de oproep in België van Navbel, Koerdisch Instituut, vzw Vrede.

    • We vragen aan België, de EU en de internationale gemeenschap om:
  • de oorlog van het Turkse regime te veroordelen
  • de wapenhandel met Turkije stop te zetten
  • dringend maatregelen te nemen die een einde maken aan de vijandelijkheden en leiden tot de terugtrekking van de Turkse troepen
  • diplomatieke initiatieven op te starten die resulteren in een duurzaam bestand en politieke onderhandelingen
  • de vrijheid van meningsuiting en vereniging in de Turkse staat te helpen garanderen

We roepen op deel te nemen aan de betoging in Brussel 27 januari tegen de Turkse agressie-oorlog in Afrin.

Wij onderschrijven ook onderstaande petitie van academici en mensenrechtenactivisten zoals Noam Chomsky, Michael Hardt,…

Ondergetekenende academici en mensenrechtenactivisten dringen er bij de leiders van Rusland, Iran en de VS op aan dat de soevereiniteit van de Syrische grenzen gerespecteerd wordt door Turkije en dat de mensen in Afrin in vrede kunnen leven.

Afrin, met een overgrote Koerdische bevolking, was lang één van de meest stabiele en veilige regio’s in Syrië.   Vele Syrische vluchtelingen verblijven in Afrin, de bevolking is over de laatste  5 jaar verdubbeld tot 400 000.  Deze mensen worden nu omsingeld door vijandige groepen:  Al Qaeda, jihadistische groepen en Turkse militairen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd met een aanval op de Koerdische YPG (zelfverdedigingseenheden van het volk), militaire bondgenoten van de VS in hun strijd tegen ISIS.  Turkije beschuldigt de YPG van “terrorisme” – terwijl de YPG een lange staat van dienst heeft in het opzetten van lokale democratische raden in elke stad dat het bevrijdde van ISIS.  En ondanks de herhalde verklaringen van de YPG dat het geen enkele interesse heeft in Turkije, en enkel wenst te dienen als verdedigingsmacht voor Syrische Koerden en andere etnische groepen die in de “Democratic Federation of Northern Syria” (DFNS, ook Rojava genoemd) wonen en waar Afrin gelegen is.

Turkije heeft een enorme troepenmacht samengebracht aan de grens ter hoogte van Afrin.  President Erdogan heeft aangekondigd om het kanton dat onder Koerdische controle is met geweld aan te vallen.  Zo zal de vreedzame enclave vernietigd worden en zullen duizenden burgers en vluchtelingen in gevaar worden gebracht, dit allemaal in zijn zoektocht naar een vendetta tegen de Koerden.

Dergelijke aanval tegen de vreedzame burgers van Afrin is een flagrante daad van agressie tegen een vreedzame en democratisch bestuurde regio en bevolking.  Turkije is niet in staat zulk een aanval te lanceren zonder de goedkeuring van Rusland, Iran en Syrië en zonder de non-interventie van de VS.  Het Koerdisch volk heeft duizenden jonge mannen en vrouwen die de YPG en de YPJ vervoegden, verloren in de strijd tegen IS.  De VS en de internationale gemeenschap hebben de morele plicht om nu ook achter het Koerdische volk te blijven staan.  We roepen de internationale gemeenschap  op om de stabiliteit en veiligheid van Afrin te verzekeren en verdere Turkse agressie over en binnen de Syrische grenzen.

DefendAfrin