Oproep voor manifestatie 27 maart

Het Rojava Comité als lid van het Afrin Platform roept op voor de manifestatie dinsdag 27 maart. Vertrek: 12h aan Boudewijnlaan (metrostation IJzer of Rogier). Meeting 14h aan Schumanplein.

Eind januari riep de Turkse president Erdogan op tot een oorlog in Afrin, een overwegend Koerdische enclave in Noord-Syrië. 18 maart trokken Turkse troepen samen met Jihadistische milities de stad Afrin binnen: een etnische zuivering dreigt. Rusland heeft controle over het luchtruim boven het kanton Afrin en de gelijknamige hoofdstad en laat begaan. De VS en de EU blijven banden met het Erdogan regime onderhouden. De VN huldt zich in stilzwijgen.

In verschillende oproepen, petities en open brieven werd de internationale gemeenschap aangezet om deze agressie-oorlog van Turkije te stoppen.

Turkije is het tweede grootste NATO-leger. Tot voor januari was Afrin een deel van Syrië dat relatief gespaard was gebleven van de war-by-proxy tussen de grootmachten VS en Rusland. Dankzij de zelfverdedigingseenheden YPG en de YPJ hadden de Jihadisten van Daesh geen voet aan de grond gekregen in dit gebied. De lokale bevolking organiseerde zich en honderdduizenden oorlogsvluchtelingen vonden er veiligheid. Nu dreigt opnieuw een humanitaire ramp – er vielen reeds honderden burgerslachtoffers.

Wij protesteren tegen de oorlogsmachine NATO en het agressief Ottomaans project van één van hun belangrijkste leden Turkije.

Wij vragen aan de Belgische regering, aan de EU en aan het Europees parlement

1. de Turkse oorlog te veroordelen en een halt toe te roepen.

2. de militaire relaties en wapenhandel met Turkije te bevriezen

3. dringend diplomatieke maatregelen te nemen die de wapens doen zwijgen, die leiden tot een duurzaam bestand en een einde maken aan de Turkse bezetting

4. alle vredesbesprekingen opnieuw op te starten ditmaal met inbegrip van een Koerdische vertegenwoordiging

5. de strijd voor de vrijheid van meningsuiting en actie in Turkije te verdedigen en te protesteren tegen de arrestaties van critici van de Turkse invasie

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *